Bloemenweide - Hoveniersbedrijf de Rooij Bloemenweide - Hoveniersbedrijf de Rooij

Bloemenweide

Bloemenweide

Bloemrijk grasveld

Een bloemrijk grasveld in mijn tuin? Wie begint daar aan? Wat een werk. Een bloemenweide is een mix van lang gras met wilde planten. Bestaand uit meerjarige planten. Dit is een groot verschil met een bloemenakker, deze bestaat immers uit 1-jarige planten. Het vergt weinig onderhoud. Het levert een grote bijdrage aan de biodiversiteit en zorgt voor een betere doorworteling van de bodem dan een gazon.

Natuurlijke overgang naar bloemenweide:

Door een gemaaid (speel) gazon over te laten gaan in een bloemrijk grasland, ontstaat er een mooie overgang naar een wat natuurlijker ogend deel van de tuin. In het bloemrijke grasland kunnen paden en zitplekken uitgemaaid worden; dit is een goed en simpel alternatief voor plantenborders. Door de natuurlijke overgang ziet het er verzorgd uit.

Goed voor meer leven in de tuin:

Een bloemrijk grasland biedt ook schuilplaatsen voor allerlei insecten en vlinders. Door hoogte verschillen ontstaat er een variatie aan warme en koele plekjes voor de insecten. Veel soorten hommels overwinteren op de grond. Vogels pikken er graag de slakjes en wormen tussenuit. Een vlinder of bij haalt de nectar weer uit een bloem.

Gazon en een bloemenweide:

Wel graag een bloemenweide, maar ook een stuk gazon. Laat het stuk waar u weinig komt ongemoeid. U doet er verder niets mee. Bekijk hoe het zich ontwikkeld. Eventueel kunt u er nog wild bloemenzaad tussen strooien. Verder laat u het zijn gang gaan.

Onderhoud:

Een gewoon gazon heeft regelmatig onderhoud nodig. Een bloemenweide dient hooguit 1 a 2 keer per jaar gemaaid te worden. Veel bloemen die erin groeien zijn meerjarig en komen elk jaar weer terug. Laat het gemaaide minstens 1 week liggen. Zo kunnen de zaadjes eruit vallen en breid het zich zelf weer uit.