Bloemenweide of regenboog parade? - Hoveniersbedrijf de Rooij

Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

Bloemenweide of regenboog parade?

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Laatst was ik een weekend weg in de buurt van, National Park De Hoge Veluwe. We verbleven in een prachtig hotel op loopafstand van het park, natuur in overvloed zeg maar. Na het ontbijt was het heerlijk om langs de bloemrijke stroken te lopen die daar naast het hotel waren ingezaaid.

Natuurfanaat

Voor een natuurfanaat was het als stuifmeel voor bijen, ik nam direct de tijd om te kijken wat er allemaal op leeft. Het is een palet aan kleuren, ziet er prachtig uit en het is een feest voor het oog. Alleen is het wel wat exotisch. Zoals we al jaren weten gaat het nogal slecht met de bijen en vlinders in ons land. Overal zien we de goed bedoelde initiatieven uit de grond gestampt worden, van buurttuintjes tot vlinderidylles, van geveltuintjes tot hele grote bloemenweides in het openbaar groen. Ook de insectenhotels zijn niet aan te slepen en poppen overal op.

Bloemenmengsel

Gelukkig is er veel interesse en besef dat het anders moet en daar draagt iedereen zo zijn steentje aan bij. Stroken inzaaien met een bloemenmengsel is dan ook een hele goede manier om onze insecten te voorzien van stuifmeel en nectar. Zo zijn er diverse bloemenmengsels te verkrijgen die op verschillende gronden kunnen gedijen. De meest nutvolle zijn dan ook zeker wel de bloemenmengsels waar inheemse soorten in voorkomen. Zo zijn er in Nederland ongeveer 350 soorten bijen die allemaal afhankelijk zijn, van onze inheemse bloemen. Wat zijn inheemse bloemen? Dat zijn bloemen die van origine uit Nederland afkomstig zijn. 

Bijen, vlinders en vogels

Het liefst zien we de bloei vanaf het vroege voorjaar tot het late najaar. Zo dek je de levensduur van al deze bijen en vlinders soorten. Ze zijn immers op elkaar ingespeeld en de één kan dan ook niet zonder de ander. Bijkomend voordeel is dat veel vogels; zoals de putters en groenlingen graag de zaden uit de zaaddozen weten te peuzelen. Andere vogels komen juist weer af op de vele insecten die als voedselbron worden gezien. 

Verschil in bloemenmengsel

Kies je voor een wat meer exotisch mengsel zoals op de foto’s, dan kun je vooral veel hommels en honingbijen verwachten. Vlinders komen mondjes maat af op sommige bloemen, zoals Cosmea. Dit zijn enkel bloemige bloemen, oftewel een ‘open’ bloem.  Zelf heb ik toch wel een voorkeur voor de inheemse mengsels. Puur voor de natuurwaarde die ze hebben. Al kan ik van deze regenboog parade ook wel genieten. De hommels en honingbijen zijn er in ieder geval heel blij mee. Het lijkt wel spitsuur zo in de ochtendzon. Als we de natuurwaarde van dit bloemenmengsel gaan vergelijken met een strak gemaaid gazon, dan zien we toch veel liever dit nietwaar? 

Rens de Rooij

bloemenparade of bloemenweide Rens
bloemenparade of bloemenweide Rens
bloemenparade of bloemenweide Rens