Bij-zonderetijd de lente
We kunnen niet wachten tot het maart is en de vroege zonnestralen ons tegemoet komen. Het eerste wat we willen is de tuin strak en ‘schoon’. Hup aan de gang met schoffel en bezem. Soms ook met bestrijdingsmiddelen (neonicotinoïden), deze middelen voor wat wij zien als ‘onkruid’, worden door de plant opgenomen. De bijen nemen de nectar tot zich en worden zo vergiftigd. Wij snappen best dat het er heel verzorgt uitziet. Maar de bij ziet dat anders. Al die heerlijkheden, die wij zien als onkruid. Is voor de bij een buffet met lekkernijen.
'Vroege vogels'
Dat geldt ook voor de bijen die zich vroeg in het seizoen laten zien. De vroege ‘vogels’ zoals de weidehommel en de zijdebij, komen uit hun overwinterplek. Strekken de vleugels, antennen languit, op zoek naar de eerste bolgewassen. Zoals het sneeuwklokje ‘Galanthus nivalus’ en de krokus ‘Crocus’. Of de gevlekte longkruid ‘Pulmonaria’ in het vroege voorjaar.
De wolbij en de slobkousbij liggen nog op 1 antenne. Zij wachten tot het wat warmer wordt en de eerste vaste planten en bomen; de wilg (Salix) de linde (Tilia), of de wederik ‘Lysimachia’ ook toe zijn, aan de bestuiving van de bij. Om zo groot en sterk te worden.
'Foodfight'
Deze harde werkers zorgen er voor dat de tuin voorzien wordt van bestuiving en zo leeft. In de ochtend van boerenkrokus (Crocus tommasinianus) naar het longkruid, zo met je snoet door het stuifmeel. Het lijkt wel een ‘foodfight’ zoals ze door het stuifmeel heen duiken. Om in de middag eens heerlijk van aardbeibloem ‘Fragaria × ananassa’ naar aardbeibloem te gaan.
Zonder bij geen aardbei
Bijen zijn steeds op zoek naar nectar. De nectar hebben ze nodig om ’s winters te overleven en hun bijenkindjes te laten groeien. Tijdens de zoektocht naar zoetigheid, nemen ze in hun harige achterlijfjes, stuifmeel mee. Bij de volgende aardbeien bloem, blijft er wat achter. Zodat dit witte bloempje zich ontwikkelt tot die rode zoete sappige aardbei. Er ontstaat pas een vrucht als het stuifmeel van de mannelijke meeldraden terecht komt op het stempeloppervlak van de vrouwelijke stamper. Na dit proces (de bevruchting) gaan onze aardbeien groeien.
Veel planten in Nederland, 80% van ALLE soorten, zijn voor de bestuiving afhankelijk van insecten. Zonder bestuiving geen; amandelen of cacao en schrikbarend minder appels of aardbeien.
Hommeles
Maar de hommel hoor ik u denken. Hommels zijn de spierbundels onder de bijen. Er zijn bloemen die alleen door de hommel bestoven kunnen worden. Omdat de hommel een extra lange tong heeft, kunnen ze makkelijk in de lange bloembuis van de akelei (Aquilegia), monnikskap (Aconitumen) lupine (
Slaapplek
Na een goed ontbijt, een lichte lunch en stevig diner, vliegt de bij het liefst niet ver naar huis. Zijn hotel ziet hij dan ook graag dichtbij. Om zo in de ochtend weer verder te gaan met het bestuiven van uw tuin wellicht moestuin. Hoe meer bijen hoe meer vruchten u zult plukken.
De beplanting en omgaan met de tuin is heel belangrijk voor de bij. Bijna 1 derde van de bijen en vlinders dalen in aantal. In 2020 is er een groot onderzoek geweest, hieruit blijkt dat er 75% minder insecten zijn in Nederland. Kijk ook eens bij de bijen stichting voor meer informatie.
Slaapplek voor de zoetekauwen
Wilt u graag een slaapplek bieden aan deze zoetekauwen?
- Zorg voor zoveel mogelijk beplanting (Bloemen die veel nectar bevatten zijn onder andere het bijenkorfje (Prunella grandiflora), tijm (Thymus serpyllum), guldenroede (Solidago), salie (Salvia officinalis) en ereprijs (Veronica longifolia). Liefst ook diverse drachtplanten; slangenkruid (Echium vulgare) de zonnebloem (Helianthus annuus) paardenbloem (Taraxacum officinale).
- Zorg voor voldoende organisch materiaal in je tuin. (blad, takjes en bloemstengels)
- Knip alle vaste planten zo laat mogelijk af. Vanaf eind februari.
- Zorg voor een vochtige plek, een wadi is fijn en een vijver ook.
- Gebruik geen onkruidverdelgingsmiddelen
- Bouw een eigen insectenhotel (bijen hotel)
Buzzey
Onze hoveniers, zijn erg bij, als het gaat om uw tuin, bij vriendelijk te maken.
Kijk ook eens op onze social media kanalen om meer te weten te komen. Of bezoek onze website.