Bij vriendelijke tuin - Hoveniersbedrijf de Rooij

Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

De bij staat echt centraal voor de natuur. Wanneer u aan een bij vriendelijke tuin denkt zal u waarschijnlijk gelijk denken aan uw vakanties in Frankrijk of een bezoekje aan een prachtige tuin. Sommige mensen denken dat u net geluk moet hebben om een bij vriendelijke tuin te krijgen, maar niets is minder waar.

Hoe kunt u dit zelf realiseren?

Het is namelijk mogelijk om een bij vriendelijke tuin aan te laten leggen. Wij kunnen u hier bij helpen! Door te kiezen voor onze diensten weet u zeker dat u uw tuin kunt omvormen tot een bron van leven. Een plek waar de bijen en de vlinders in grote getallen aanwezig zijn. In dit artikel zullen wij u meer laten zien over het laten aanleggen van een bij vriendelijke tuin.

De ideale bij vriendelijke tuin

Bestaat uw tuin grotendeels uit bestrating, dan zal er aardig wat moeten gebeuren om een tuin geheel bij vriendelijk te maken. Op de eerste plaats moet er aandacht worden besteed aan de verhouding van bestrating en beplanting. Het is namelijk zo dat deze verhouding een belangrijke rol zal spelen bij het aantrekken van de bijen. Echter is het beste om een tuin te realiseren met een verhouding van 70% borders en 30% bestrating.

Hulp bij een bij vriendelijke tuin

Uiteraard kunnen wij u hier bij helpen als u hier niet helemaal uitkomt, daar zijn we nu eenmaal voor. Zoals gezegd is het belangrijk dat u weet dat een bij vriendelijke tuin helemaal niet enorm groot hoeft te zijn. Ook mensen met minder ruimte kunnen bijtjes aantrekken. Dit kan bijvoorbeeld gerealiseerd worden door verticaal tuinieren toe te passen, hierbij wordt er dus in de hoogte gebouwd. Dit maakt het mogelijk om het oppervlakte aan groen aanzienlijk te vergroten in de tuin.

De beste tips om bijen aan te trekken

Vandaar dat we voor de mensen die het leuk vinden om zelf de handen uit de mouwen te steken we enkele handige tips hebben om zoveel mogelijk bijen aan te trekken in de tuin. Deze kunt u hieronder terugvinden:

Bij vriendelijke tuin maken
Plaats een goedgekeurd hotel op de juiste plaats
  • Zorg voor variatie aan bloemen – door meerdere bloeiende planten aan te schaffen zorgt u ervoor dat de bijen een groot deel van het jaar te zien zullen zijn. Dit maakt het mogelijk om van het voorjaar tot de herfst bijen terug te zien. Kies voor open bloemen, zodat de bij makkelijk bij het stuifmeel en nectar kan komen. Check zeker even de bloemen en bollenlijst van het Bijenlandschap om te zien welke bloemen zinvol zijn.
  • Zorg dat bijen kunnen nestelen – als u echt veel bijen wilt aantrekken in de tuin zal u ervoor moeten zorgen dat de bijen kunnen nestelen en overwinteren. Zorg voor een ‘bed & breakfast’. De meest eenvoudige manier om dit te realiseren is door een bijenhotel aan te schaffen of om bepaalde hoekjes in de tuin ongemoeid te laten. Dit zorgt ervoor dat de bijen zich op hun gemak zullen voelen. Lees meer over het plaatsen van een goed bijenhotel.
  • Gebruik de juiste producten – gebruik geen producten in de tuin die nadelig zijn voor de bijtjes. Met stip bovenaan gebruik geen gif. Controleer dan ook echt altijd even het etiket van de producten die u wilt gebruiken in de tuin. Gebruik onbehandeld hout, riet, bamboe, klei en leem. Bijen houden van natuurlijk ‘echte’ producten.
  • Kies voor biologische zaden of planten – de laatste tip is om biologische zaden en planten te gebruiken. Dit zijn de zaden en planten die niet met gif zijn behandeld. Door altijd te kiezen voor het natuurlijke product weet u zeker dat de bijen bij u in de tuin te vinden zullen zijn.

Tips and tricks

Er zijn natuurlijk nog veel meer tips te vinden voor het aantrekken van bijen. De basisrichtlijnen hebben wij op een rijtje gezet. Met de bedoeling dat ook u ervoor kan zorgen dat er overal in de tuin bijen zijn terug te vinden. Wilt u zorgen dat de tuin optimaal wordt ingericht voor een breed scala aan soorten bijen, dan zult u dieper op de materie kunnen inlezen.

Bijen in de tuin
Roodgatje op Nepeta Faasenii

Uitbesteden of zelf doen

Als het aankomt op het realiseren van een bij vriendelijke tuin doet u er verstandig aan om een professional in te schakelen. De reden hiervoor is simpel, door te kiezen voor een specialist weet u zeker dat de bijen zullen komen. Zo bekijken wij altijd welke beplanting er geplaatst kan worden in de tuin die bekend staat als bij vriendelijk. Deze selectie zal geheel gepersonaliseerd zijn aan de hand van uw specifieke tuin. Ten slotte maakt dit het een stuk eenvoudiger om de bijen daadwerkelijk aan te trekken.

Advies van een professional

Het scheelt u een hele hoop werk om alles uit te zoeken. Laat ons u daarom helpen om de tuin wat bij vriendelijker te maken. Op deze site kunt u alle informatie terugvinden over de werkzaamheden die wij bij u in de tuin kunnen realiseren. Door een afspraak in te plannen en een voorstel aan te vragen krijgt u in een keer meer inzage in het uitbesteden van deze aanleg van de tuin. Voor u het weet kunt u geheel ontspannen in een prachtige natuurlijke tuin, terwijl de bijtjes en vlinders om u heen te vinden zijn.