Bestrating - Hoveniersbedrijf de Rooij Bestrating - Hoveniersbedrijf de Rooij

Bestrating

Bestrating

Functie ervan:

Bestrating, soms is het nodig. Voor het plaatsen van een tafel met stoelen, om met vrienden gezellig te eten of wat te drinken. Een functioneel pad, van het terras naar de poortdeur. Echt helemaal zonder lukt gewoonweg bijna niet. Ook een oprit of een parkeerplaats vraagt om een verharding.

waterdoorlatende bestrating:

U kunt het beste kiezen voor regen doorlatende bestrating. Het regenwater zakt hierdoor makkelijk de grond in. In plaats van door een putje afgevoerd te worden richting het riool. Het helpt mee om bij hevige regenbuien wateroverlast te verminderen. Het gebruik van waterdoorlatende bestrating helpt mee om de biodiversiteit te verhogen. Het mooiste is om ongeveer 60% van uw tuin groen te houden. 

Soorten sierbestrating:

  • Open bestratingspatroon

Een open bestratingspatroon kan gemaakt worden met gewone klinkers die met een brede voeg gelegd worden. Andere patronen zijn ook mogelijk. De ruimte tussen de klinkers wordt gebruikt voor lage bodembedekkers of gras. De tussenruimte kan ook worden opgevuld met zand of grind.

Grasbetonstenen zijn een vorm van open bestrating. De ruimte tussen de stenen kan gebruikt worden voor lage bodembedekkers of gras. Hierdoor warmt het oppervlak minder snel op een laat het regenwater door.

  • Houtsnippers en schors

Deze ‘verharding’ is de meest duurzame vorm van waterdoorlatende verharding, maar dient wel jaarlijks bijgevuld te worden. De houtsnippers verhinderen de groei van onkruid en voorkomt het uitdrogen van de bodem. Ze worden ook gebruikt op plekken in de tuin waar geen beplanting staat of als bodemverbeteraar.

  • Grind, split, schelpen en gravier d’or

Grind split, gravier d’or en zelfs schelpen laten het regenwater ongehinderd door. Een verharding met grind of split kan heel gemakkelijk zelf worden aangelegd. Onderhoud is eenvoudig, want met af en toe een beetje harken en egaliseren bent u klaar. Indien u gebruik maakt van honingraad matten voor het grind of split, dan blijft de toplaag mooi egaal.

Onderhoud:

Bij houtsnippers en schors bestaat de kans dat u deze jaarlijks moet aanvullen. Bij grind, split en gravier d’or is aanharken en her en der wat aanvullen voldoende.