Beschoeiïng - Hoveniersbedrijf de Rooij

Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

Waar dient een beschoeiing voor?

Een beschoeiing of damwand is een constructie die een oever of waterkant beschermt tegen afkalven. Door de golven van boten of het klotsen van het water kan de kant afbrokkelen. Maar ook regen of het zakken van de grond ‘brokkelt’ de kant af. Een beschoeiing is een grond- en/of waterkerende constructie.

Hoe ziet een beschoeiing eruit?

Een beschoeiing bestaat uit een verticaal in de grond geplaatste wand. De wand bestaat uit losse elementen die door middel van een gronddichte en in sommige gevallen ook waterdichte messing-en-groefverbinding met elkaar zijn verbonden. Vaak wordt het gemaakt van hardhout, dit om de levensduur van de beschoeiing zolang mogelijk te houden.

Afhankelijk van de mogelijkheden wordt er vaak bij een beschoeiing ook een vlonder gemaakt. Zodat u kan genieten van een verlenging van de tuin. Deze worden vaak gemaakt van Douglashout dek delen.

Veiligheid van een beschoeiing

Als de beschoeiing hoog is. Houd u er dan rekening mee dat er ergens een trappetje is. Zodat er bij ter water raken, u of de drenkeling uit het water kan komen. Maar ook voor watervogels/dieren is een plankje met latjes fijn. Ze kunnen gemakkelijke de kant op komen om even te rusten.

Alternatieve beschoeiing Een alternatieve beschoeiing is de natuurlijke beschoeiing. Deze loopt af het water in. Veelal met waterplanten of water minnende planten. Ook met rotsen en grote keien, stammetje en doodhout, worden de kanten natuurlijk gemaakt. Waterdieren kunnen zich hierin verschuilen hun nest bouwen of gemakkelijk de kant opkomen. ook zijn er ‘ecoblokken’. Dit zijn blokken die doorgroei en begroei baar zijn. Ze hebben een structuur waar planten maar ook waterdieren als, wieren en schelpdieren, zich aan kunnen hechten. Een natuurlijke oever vraagt om wat meer onderhoud. Maar het leven wat er voor terug komt. De mooie water planten met veel kleurende bloemen, zal dat goed maken.