Amfibieënstapel - Hoveniersbedrijf de Rooij Amfibieënstapel - Hoveniersbedrijf de Rooij

Amfibieënstapel

Amfibieënstapel

Amfibieën in je tuin

Wilt u amfibieën in uw tuin? Dat begint bij het maken van allerlei schuilplekken. De meeste soorten brengen een groot deel van hun leven op het land door. Donkere, vochtige maar ook zonnige en veilige plekken zijn cruciaal.

Wat is een amfibieënstapel?

Dit kunnen bijvoorbeeld houtstapels, stenen muurtjes, dakpannen of composthopen zijn. Een rommelhoekje met wat hoogteverschillen is ideaal. Gebruik bij voorkeur inheemse planten, heesters en bomen; deze trekken meer insecten en dus voedsel naar de tuin. Composthopen, bladhopen, houtstapels en stapels stenen of dakpannen verhogen de structuurvariatie van je tuin, wat ook voor kleine zoogdieren en vogels aantrekkelijk is. Onder deze materialen is veel voedsel te vinden zoals wormen, spinnen en andere ongewervelden.

Hoe komen amfibieën in de tuin?

Om uw tuin een voedselplek voor padden en salamanders te laten zijn heeft u ook een tuinvijver met een glooiende oever nodig waar de dieren zich in kunnen voortplanten. De vijver moet in de zon liggen en er moeten waterplanten in de vijver groeien; niet teveel want dat zorgt voor schaduw en maakt de vijver koeler. Buiten de voortplantingsperiode leven de meeste amfibieën, behalve de groene kikker, op het land.

Wanneer zijn er amfibieën

Het grootste gedeelte van het jaar leven amfibieën/padden op het land. Het zijn nacht-actieve dieren die pas in de schemering tevoorschijn komen. In het voorjaar, het voortplantingsseizoen, gaan ze op zoek naar het water waar ze zijn geboren. Padden en amfibieën houden van plekjes om zich terug te trekken, denk aan composthopen, gestapeld hout, grote stenen, boomstammetjes en een dichte beplanting.

Ga op zoek naar een plek in de tuin die donker, vochtig en koel is, bij voorkeur dus in de buurt van een vijver of andere waterbron. Plaats een bloempot op zijn kant, een klein stukje in de aarde en let erop dat de opening naar het zuiden wijst. Bedek tenslotte de binnenkant en omgeving van de bloempot met bladeren, compost of mos.