Afscheiding - Hoveniersbedrijf de Rooij Afscheiding - Hoveniersbedrijf de Rooij

Afscheiding

Afscheiding

Waarom een afscheiding?

Veel mensen willen een afscheiding en het is ook gewenst bij gemeente om te laten zien waar de erf afscheiding is. Nu hoeft een afscheiding niet altijd van hout te zijn. Wat dacht u van een levendige groene afscheiding?

In plaats van hout een groene afscheiding:

In plaats van hout kunt u ook hagen, struiken en planten als afscheiding nemen. Deze dragen bij aan een koelere tuin en omgeving. Groene afscheidingen zijn ook beter voor de biodiversiteit: hagen en struiken bieden schuilplaatsen en voedsel aan veel soorten vogels en insecten. Ook is het goed voor de waterhuishouding van de tuin. Ook kunt u voor eetbare bessenstuiken kiezen. Daarvan plukt u zelf ook de vruchten.

Wat is het onderhoud van een groene afscheiding?


Hagen hebben door hun diepe wortels minder last van langdurige droogte.

Voorbeelden van hagen in de tuin zijn onder andere de liguster, de berberis, hondsroos, egelantier, vlier, braam, lijsterbes, kardinaalsmuts en de haagbeuk. Een haag biedt ook een gemakkelijke doorgang voor bijvoorbeeld egels. De liguster maakt lekkere bessen voor merels en spreeuwen. Stekelige plantsoorten, zoals de sleedoorn, meidoorn en braam bieden bescherming voor broedende vogels. U kunt ook kiezen voor 4 à 5 verschillende soorten voor de haag. Kies bij voorkeur inheemse soorten, want die bieden meer voedsel aan inheemse dieren.

Wat doet een groene afscheiding?

Hagen en struiken leveren een bijdrage aan het vasthouden en plaatselijk infiltreren van regenwater. Zoals iedere vorm van beplanting zorgen hagen en struiken, die in de volle grond staan, voor een betere doorworteling van de ondergrond en zo voor meer opname van regenwater in de ondergrond.

Hagen en struiken zijn in aanschaf goedkoper dan schuttingen. Het beste is een volledig natuurlijke erfafscheiding. Mocht u toch liever een houten afscheiding wensen, zorg dan dat u hardhout of Douglas hout gebruikt. In combinatie met betongaan en eventueel heidematten, profiteert u van alle elementen.

Hout in combinatie met een groene afscheiding:

U kunt er ook voor kiezen om klimplanten tegen een houten afscheiding, een hek of rek te laten groeien. Klimplanten zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten.
Klimplanten met bloemen, zoals de blauwe regen, of klimplanten die vruchten geven, zoals bramen, bessen of druiven verhogen de biodiversiteit doordat ze voedsel bieden aan vele soorten.