Bel ons:(0252)-684923
Plantenkunde is in de afgelopen twee decennia ’s teruggeschroefd op de scholen tot een minimum. De eco hovenier Rens moest in 4 jaar tijd duizenden plantennamen kennen, soms op basis van slechts een tak in winterbeeld. De structuur, knop, kleur en geur moesten al voldoende informatie geven om de plant te herkennen. Tegenwoordig is dit teruggedraaid naar gemiddeld honderden soorten, die herkend moeten worden aan de hand van een digitale foto. Plantenkunde is een complex vak en vele hoveniers in opleiding zakte daarvoor, waardoor de normering zeer versoepeld is. Het verschil kunnen en kennen tussen een beuk en een eik is nu eerder ‘normaal’. Eco hovenier heeft een zeer brede plantenkennis en leert bij, leest vakliteratuur en verdiept zich in de planten materie.
De eco hovenier kent de waarde van de verschillende planten, voedsel in de vorm van stuifmeel, bessen en zaden. Die in de verschillende jarengetijden tot bloei komen, om zo jaarrond voedsel aan te bieden aan de tuindieren. Kent de verschillende waardplanten voor vlinders en bijen. Zonder deze waardplanten hebben sommige dieren geen bestaan. Hij of zij weet welke planten schuil- en nestgelegenheid bieden voor de vogels en andere dieren zoals egels, salamanders, lilbelle en kikkers. Door de juiste combinatie van nectar en stuifmeel aan te brengen in de buurt van fruitstruiken en -bomen, vergroot de opbrengst en het fruit is smaakvoller.
Een eco hovenier vergroot de biodiversiteit in de tuin door een breed scala aan verschillende planten aan te brengen. Ook kan de eco hovenier de planten en haar verloop/groei en bloei uitleggen. De groene hovenier kiest niet voor de saai en altijd eenvoudige soorten die geen meerwaarde hebben. Een tuinman kiest voor makkelijke en veilige ‘gemaksplanten’ die niks bijdragen en ook geen uitleg behoeven. Eco hoveniers gaan niet voor safe en planten niet vier verschillende soorten aan die elk seizoen er hetzelfde uitzien. Zoals Olijfwilg, Conifeer, Buxus en Pennisetum. Of buitenlandse exoten die totaal niet op hun plek zijn op de Nederlandse bodem zoals; Palmboom, Olijfboom en Bamboe.
Een eco hovenier kijkt naar het microklimaat, alle overige omgevingsfactoren en de bodem gesteldheid. Een stadstuin behoeft een hele andere aanplant, dan een tuin aan de rand van een natuur gebied. Niet elke plant is geschikt voor elke tuin. Welk type grond is aanwezig en daar gedijen sommige planten uitstekend op. Andere weer minder. Ze kijken naar wind, zon en hoe vochtig de grond is. Bestaat de grond uit veen, klei of is juist zanderig. Is er veel of juist weinig schaduw aanwezig.
Aan het onderhoud van de eco hovenier is al af te leiden of de hovenier verstand heeft van het ecologisch evenwicht in de tuin. De groene hovenier bemest de tuin nagenoeg niet, want de tuin onderhoudt zich zelf in voedsel. Er blijft wat blad onder de haag of heesters liggen, een natuurlijke voedingsbron. Ook iets waar vogels en egels heerlijk in scharrelen. Na de bloei worden niet alle stengels en bloemknoppen rigoureus afgeknipt. Deze zijn waardevol voor diverse insecten die daarin overwinteren. De zaaddozen zijn in trek bij diverse vogels zoals putters en groenlingen. Een eco tuin is niet schraal uit geharkt en leeg geraapt als of er een stofzuiger door heen is gehaald. Het mag natuurlijk iets rommelig zijn, geordende rommel, er zit namelijk een doordacht plan achter. Snoeit uw tuinman alles rigoureus kort en voert al het groenafval af, dan zal er bij u na het lezen van deze blog een belletje moeten gaan rinkelen.
Een tuin die goed in balans is, onderhoudt zichzelf. En die heeft al helemaal geen gif nodig. Sowieso gebruik een eco hovenier geen gif. Dat is echt slecht voor het milieu. Achter een ecologisch tuin zit een evenwicht, de natuur houdt zichzelf in stand. De minder geliefde slakken hebben een natuurlijke vijand de vogels. Deze gefladderde dieren vinden hun weg naar de tuin omdat deze voorziet in hun behoefte aan voedsel, veiligheid en nestgelegenheid.
Een goede tuin is er een die zichzelf onderhoud, behoeft minder onderhoud en heeft al helemaal geen gif nodig.