20 jarig jubileum en nieuw pand- Hoveniersbedrijf de Rooij

Bel ons:(0252)-684923

Bollenstreek

Leiden - Haarlem

Advies

Wij helpen graag

Bel ons

(0252)-684923

20 jarig jubileum Hoveniersbedrijf de Rooij

’s Morgens komt de geur van versgemalen bonen je tegemoet. We starten de werkdag met een heerlijke kop verse koffie. Een fijnere start van de dag kunnen we ons niet bedenken. De werkdag begon jaren geleden met koffie uit een thermoskan en nu vieren wij al ons 20-jarig jubileum.

Warm welkom

Woonkamer nieuw kantoorpand - 20 jarig jubileum
De woonkamer voor ontvangst; een goed gesprek met een warme kop koffie.

De zeecontainer van 4 m2, waar Hoveniersbedrijf de Rooij 20 jaar geleden vanuit begon, had geen koffiecorner. Een zelfontworpen bedrijfspand van ruim 200 m2 prijkt tegenwoordig aan de Noorder Leidsevaart te Hillegom. Het 20 jarige bestaan is als een zaadje geplant. 

De deur van het kantoorgedeelte slaat open en u stapt een sfeervolle woonkamer binnen. Het voelt als thuiskomen. Boven de ruime eettafel hangt een robuuste lamp van geleefd hout met een warme verlichtingsgloed. Achter de twee eikenhouten loftdeuren bevinden zich ruime kantoren. In het kantoor dat uitkijkt op de plantenbedden staat het bos centraal. Door de bomen straalt de zon je tegemoet. De wand van het andere kantoor is behangen met een foto uit het eigen archief. Een paarse korenbloem ‘Centaurea‘ wordt bezocht door een hommel, die zich tegoed doet aan het stuifmeel.

Groene energie

Vanuit de kantoren loop je de warme woonkamer binnen om zo naar de loods te gaan. Al het werkmateriaal en machines, welke worden opgeladen door de zonnepanelen op het dak, staan geordend, droog en netjes opgeruimd. Vanuit de loods loop je de dichte ijzeren trap op. Zo kom je in de luxe kantine. Waar de ‘zware’ jongens zich te goed doen aan een warme kop koffie van Fortune Coffee. Het pand wordt verwarmd door een warmtepomp, deze haalt zijn energie weer van de zonnepanelen. 

Zo groen als gras

Als kleine jongen liep Rens al door de tuin. In zijn eigen moestuin, met zijn handjes in de aarde. Een vogelnestje in de boom, ieder nieuw voorjaar weer hopend op jonge vogeltjes. De groene zintuigen van Rens werden geprikkeld, dat ene zaadje wat hij met zijn groene kennis plantte kwam tot leven. Eerst dat groene puntje boven de aarde uit. Dan de kleine groene blaadjes, het was tijd om dat plantje nog groter te laten groeien, tot een mooie bloeiende bloem. De bijtjes kwamen op het stuifmeel af en ook de eerste vlinders lieten zich zien. Rens keek zijn ogen uit. Zijn tuin leefde!  Zo was Rens dagelijks ‘spelend’ in zijn tuin. Het was dan ook niet raar dat hij koos voor een hoveniersopleiding. Het 20-jarig bestaan was geplant. 

Stenen of uilen

Gebiologeerd door de natuur koos Rens bewust voor een hoveniersopleiding. Dat moest het helemaal zijn! Buiten met je neus in de frisse lucht, je handen in de aarde en de natuur om je heen. Zoemende bijtjes, fladderende vlinders, bloeiende bloemen, wind door de boombladeren. Zomers in de pauze, met je zwarte vingers, zittend in de schaduw onder een boom. Het door jou zelf gesmeerde broodje nuttigen. Genietend van de fluitende vogels.

Hij kwam van een koude kermis thuis, Rens stond met zijn groene gedachte tuinen dicht te straten. Slepend met grote betonnen stenen, stoeiend met klinkers al die tuinen te ontzien van groen. Geen gezoem, gefladder of fluitende vogels. Maar schrale handen van de ruwe tegels en geen schaduw van een boom.

Pauze en uilen

Rens zocht verder, dit kon het toch niet zijn? Zo kwam hij bij zijn volgende stage terecht, bij de Hartekamp Zorg groep. Tussen de grote jongens leerde hij het vak. Het was net als vroeger, met je handen in de aarde en zien hoe alles elk seizoen, groeit en bloeit. Je laten verrassen, van elk hoekje elke maand. Daar was weer het gezoem, fladderende vlinders en zingende vogels. In je pauze niet alleen je zelf gesmeerde boterham opeten. Maar ook met je collega’s, sluipend op je tenen naar het eilandje, om daar te zoeken in de bomen. Niet naar het vogelnestje van vroeger. Hier hadden ze uilen in een groep hulstbomen. Zoekend met je ogen, door de bladeren van die hele robuuste oude bomen, naar grote uilenogen. Die lieten zich niet zo makkelijk zien. Spannend en mooi was het wel. Voordat je ze ziet zijn ze al geruisloos weggevlogen. Dit is natuur, hier zie je wat groen kan doen. 

Rens had het terug, dit is wat hij wilde. Hij kocht zijn eerste auto met aanhanger en beloofde zichzelf, om groener te zijn dan welke hovenier dan ook. Zo geschiedde het 20-jarige jubileum van Hoveniersbedrijf de Rooij.

Vogel en vlinder kennis

Die zwarte handen, zogen alle kennis uit de grond. De vlinders fladderden je om de oren, de vogeltjes floten je goedemorgen vanuit de boom en de egeltjes scharrelden op de grond. Rens schrijft er graag over. 

Al snel wist hij wat er in de tuin moest komen, om dit elke dag te zien en te horen. De tuin leerde hem veel.

20 jarig bestaan is ook 20 jaar kennis en nog meer passie. Zo ook voor zijn vrouw Maartje, die het groene hart achter de schermen is. Zij zorgde er in 2005 voor dat oude gewoontes werden vervangen door nieuwe. Rens had vooral een los papiertje, telefoon en kladderde daar met zwarte handen zijn afspraken op. Maartje introduceerde internet, ze ging aan de slag met een website en afspraken werden digitaal gemaakt. De zoekgeraakte papiertjes waren verleden tijd.

Groene toekomst

Rens en Maartje blijven zich inzetten voor nog meer groen. Een nieuw stukje natuurgebied in Nederland. Als elke tuin steeds wat groener wordt en je vliegt boven Nederland, dan zou je een ‘olie’vlek van groene tuinen moeten zien ontstaan.

Voor 2021 staat voor elk lopend project, een groen gevulde goodiebag klaar. 

In deze goodiebag vindt u onder andere een zakje heerlijk geurende koffie bonen van Fortune coffee, met daarbij een lekkernij van M&M’s. Informatieboekje over de Bijenstichting, welke wij ook ondersteunen. Hoe onderscheidt je de verschillende bijtjes in de tuin? Hoe kom je aan gezoem en wat kan je voor ze doen? Een ‘natuurlijk’ zeepje van bijvoorbeeld rozenbladjes en het interessante tuinblad groei en bloei. Deze speciale editie ‘De Natuurlijke Tuin’ sluit helemaal aan bij onze kijk op de tuin. 

Rens en Maartje, het groene team

Leuke actie van de Vogelbescherming, ook deze wordt gesteund door het hoveniersbedrijf. Waar u gratis het blad ‘Vogels dichtbij’ kan aanvragen. Zo wordt u een echte tuindierenkenner! Een proefabonnement van het blad de tuin in vier seizoenen om van alles op de hoogte te blijven. Dit blad staat bekend om zijn prachtige afbeeldingen. Wij zijn dealer van Groen Dak Compleet. Het aantal m2 groen snel en eenvoudig vergroten? Bekleedt uw daken met sedum. Mocht u bij ons een kopje koffie komen drinken, dan kunt u de display bewonderen om te zien hoe uw dak er misschien uit kan komen te zien.

20 jarig jubileum koffie

Een feestelijke opening van ons nieuwe bedrijfspand zit er in deze huidige tijd nog niet in. Om onze gewaardeerde relaties toch extra in het zonnetje te zetten geven wij in 2021 goodiebags weg. Mocht u op gepaste afstand ons nieuwe bedrijfspand willen bewonderen onder het genot van een kop koffie of thee, dan kunt u contact met ons opnemen. 

Onze verhuizing heeft op hetzelfde terrein plaats gevonden. U bent welkom op ons vaste adres; Noorder Leidsevaart 11 te Hillegom.