Iedereen wilt een groene tuin en een tuin dat leeft. Daarom hebben wij voor u 10 fantastische tips opgesteld hoe u uw eigen tuin nog groener kunt maken. Het is algemeen bekend dat een groene tuin veel meer te bieden heeft dan een tuin met alleen maar stoeptegels. Toch zijn de tuinen van Nederland grotendeels voorzien van stoeptegels. De meeste mensen denken dat het ontzettend veel tijd kost om een groene tuin te onderhouden, maar dat hoeft helemaal niet! Met deze 10 tips zorg je voor een groene tuin!
‘Een groene tuin is beter voor het klimaat’
1. Waterinfiltratie
Zorg voor een goede waterinfiltratie door de juiste verhouding tussen verharding en groen (40/60%). Een vijver, regenton of groen (sedum) dak houdt het regenwater in de tuin in plaats van het riool. Hierdoor krijg je een groene tuin.
2. Biodiversiteit
Zorg dat de tuin bijdraagt aan biodiversiteit. Wat betekend biodiversiteit precies? ‘Bio’ betekent heel simpel gezegd, leven. Een ander woord voor ‘diversiteit’ betekent afwisseling. Biodiversiteit is een overliggende term voor alle verschillende soorten die er op aarde zijn. Anders hadden we bijvoorbeeld alleen maar muggen gehad. Dus variatie is belangrijk voor het evenwicht in de natuur, omdat er zoveel verschillende soorten zijn en zo blijft de natuur in evenwicht.
Dus er moet ook evenwicht zijn in uw tuin! Dus water (vijvertje) en een verscheidenheid aan planten en bomen zorgt voor leven in de groene tuin. Vlinders, bijen, insecten en egels zijn u ontzettend dankbaar.
3. Lokale materialen die bijdragen aan een groene tuin
Kies bij bestrating en meubilair bij voorkeur voor lokale materialen. Kies voor hout uit Nederlandse bossen in plaats van tropisch hardhout. Naast verwoesting van natuurgebieden, kost dit ook onnodig veel CO2 uitstoot.
4. Gebruik geen chemische bestrijding
Gebruik geen chemische bestrijding tegen onkruid, maar laat de natuur zijn gang gaan. Is ingrijpen echt nodig, gebruik dan een middel op natuurlijke basis.
5. Organische meststoffen
Gebruik organische meststoffen in plaats van kunstmest dat het bodemleven verstoort.
6. Natuurlijke potgrond
Zelf composteerde grond of biologische potgrond is beter dan gekochte potgrond met veen. Veen komt veelal uit natuurgebieden.
7. Echt een Nederlandse groene tuin
Kies voor beplanting die oorspronkelijk in Nederland voorkomt of hier ingeburgerd is. Zij zijn gewend aan ons klimaat en onze grondsoorten. Planten van ver voelen zich hier vaak niet thuis in Nederland. Ook dragen zij minder bij aan biodiversiteit. Ter vergelijking: een eik biedt plaats aan ongeveer 300 organismen en een palm zorgt voor maar één organisme.
8. Maar waarom een groene tuin?
Groen in de tuin zorgt voor verkoeling in de zomer en zorgt voor aangenamere temperaturen in de winter. Als u gebruik maakt van een tuin met veel stenen, houdt dat juist de warmte vast. In de zomerse dagen kan dit voor veel verkoeling zorgen.
Het weer van Nederland is onvoorspelbaar, soms is het zonnig en de andere dagen regent het met bakken uit de hemel. Een natuurlijke tuin zorgt voor uitstekende waterafvoer. Het water kan de grond in plaats van dat het op de tegels blijft liggen.
Ook zorgt het voor een geluiddempende effect, natuurlijk niet het eerste waar u aan denkt. Een muur met beplanting kan heel veel geluid absorberen, waardoor je een stuk meer rust hebt in de tuin en meer privacy. Hierdoor kunt u optimaal genieten van uw tuin.
9. Een groene tuin is geen hotel!
Voorkom het ‘netheidscomplex’; de tuin mag best wat rommeliger zijn. Laat afgevallen blad in de borders liggen. Vogels en egels voelen zich dan snel thuis.
10. Noodzakelijke tuinverlichting
Plaats alleen noodzakelijke tuinverlichting om lichtvervuiling te voorkomen. Het bioritme van bijvoorbeeld vogels kan hierdoor worden verstoord. Wilt u uw tuin toch verlichten? Kies dan voor led of solar en bespaar zo op uw energiekosten.
Heb je hulp nodig bij het maken van een groene tuin/levendige tuin?
We helpen u graag met het meedenken voor een nieuwe groene tuin of uw huidige tuin te verbeteren. Neem gerust contact met ons op en we maken samen uw tuin weer groen!